ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Τα παπούτσια που προορίζονται για «εκτός δρόμου» χρήση, είναι διαφορετικά στην κατασκευή από όλα τα παπούτσια της «πόλης».
Οι ανωμαλίες του εδάφους, και η φθορά που προκαλείται από τις πέτρες, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εταιρίες κατασκευής. Βασικό όμως σημείο είναι η κόπωση, που ξεκινά από τα πόδια και μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα.
Πρώτη μας δουλειά λοιπόν, είναι να αξιολογήσουμε τις ανάγκες μας, και αφού αποφασίσουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε, τότε θα αρχίσουμε να κοιτάζουμε τα υποδήματα στον καθρέφτη…
Όταν όμως πάμε στα βουνά και στα λαγκάδια, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ποδιών μας, από την καταπόνηση του πολύωρου περπατήματος σε ανώμαλο έδαφος, το κρύο, η ζέστη και βέβαια το νερό, που αν περάσει στα πόδια μας, δεν είναι ότι το καλύτερο μπορεί να μας συμβεί. Αυτά έχουν σημασία εκεί και όχι ο καθρέπτης!!!
Είναι γεγονός, ότι πολλοί κυνηγοί νομίζουν η λαστιχένια μπότα, είναι η απόλυτη λύση στο νερό, αλλά μέχρις εκεί, όσο υψηλής ποιότητος και αν είναι! Στην ουσία, πέρα από αυτό το μεγάλο της προσόν να είναι απόλυτα στεγανή, δεν μπορεί σε τίποτε άλλο να ανταγωνιστεί ένα καλό παπούτσι.
Το δέρμα, είναι αξεπέραστο σαν υλικό κατασκευής υποδημάτων. Όμως τα δέρματα δεν είναι όλα ίδια.
Το Nubuk και το λαδόδερμα είναι τα καλύτερα δέρματα για υποδήματα εκτός δρόμου.
Το πάχος του δέρματος και οι ραφές έχουν άμεση σχέση με την αντοχή στο χρόνο, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Αν αλείφουμε τα άρβυλά μας, με μια καλή αλοιφή, συνήθως λίπος φώκιας, τα βοηθούμε να ζήσουν περισσότερο και συντελούμε στην αδιαβροχοποίησή τους.
Η Cordura είναι επίσης πολύ ανθεκτική και χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δέρμα Suede, κατά κόρο σε άρβυλα που πρέπει να είναι ελαφρά.
Οι πολλές ραφές στην επιφάνεια του παπουτσιού, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας τρομάζει, αν και κατά τεκμήριο το μονοκόμματο δέρμα είναι ποιο ανθεκτικό
Αν επιλέξουμε μονοκόμματο δέρμα θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στα καλύτερα της αγοράς, τα οποία σίγουρα έχουν μεγαλύτερο κόστος. Αν δεν μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας την υψηλή κατηγορία, τότε υπάρχουν εταιρίες που κατασκευάζουν παπούτσια με υλικά χαμηλότερου κόστους. Προσοχή όμως διότι ο κανόνας (ότι δώσεις αυτό θα πάρεις) εδώ ισχύει στο έπακρο!
Το παπούτσι επιβάλεται να διαθέτει μεμβράνη αδιαβροχοποίησης, η οποία είναι πάντοτε χρήσιμη και το χειμώνα απαραίτητη. Προσοχή όμως στην ποιότητά τους, και εδώ ισχύει το παραπάνω ρητό (ότι δώσεις αυτό θα πάρεις)!
Οι πλαϊνές επικαλύψεις με κάουτσουκ (rabber), προστατεύουν τα άρβυλα και τα πόδια μας από χτυπήματα στους βράχους.
Πρέπει να καλύπτεται ο αστράγαλος, για να προλάβετε στραμπουλήγματα. Ψηλά άρβυλα επιλέξτε μόνο για προστασία από κτυπήματα ή από νερά, αν χρειαστεί να περπατάτε σε τόπο που το νερό περνά πάνω από το ύψος του αστραγάλου.
Τα περισσότερα παπούτσια διαθέτουν σόλες Vibram είναι οι ποιό φημισμένες για παπούτσια, διότι συνδυάζουν καλό κράτημα, με αντοχή στη χρήση. Υπάρχουν όμως και άλλες σόλες που κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Οι καλές εταιρίες έχουν βρει εναλλακτικές λύσεις.
Οσον αφορά την σκληρότητα του παπουτσιού, η μεσαία σκληρότητα είναι η καλύτερη για πολύωρο περπάτημα. Αποφύγετε τα πολύ μαλακά και εύκαμπτα πέλματα, (εκτός αν κυνηγάτε σε κάμπο) θα σας κουράσουν περισσότερο από τα σκληρά.
Τέλος μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλα τα σύγχρονα υποδήματα είναι κατασκευασμένα με θερμοσυγκολλήσεις. Μην τα στεγνώνετε επ’ ουδενί κοντά σε πηγές θερμότητας, ιδιαίτερα στη φωτιά. Θα τα δείτε να ξεκολλούν και να καταστρέφονται, χωρίς να μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτε.
πηγη:hunting.gr